RUD | Charlotte Dahlberg 2022

Stipendierapport

Charlotte Dahlberg


Stipendierapport gällande Fördjupningskurs i obstetriskt ultraljud 9-11 november 2022 på Villa Lovik, Lidingö i Stockholm.

Charlotte Dahlberg heter jag och arbetar som ultraljudsbarnmorska på BMM Alingsås. Jag vill börja med att rikta ett stort tack för detta stipendie!

Fördjupningskursen i obstetriskt ultraljud var genomgående välorganiserad med ett mycket professionellt innehåll. Det var fantastiska dagar, då vi fick ta del av senaste nytt inom detta intressanta och fascinerande område; obstetriska ultraljud. Vi höll till på Villa Lovik på Lidingö i Stockholm, som levererade både mat och service på en riktigt hög nivå.

Onsdag 9 november
Kursen började på onsdagsmorgonen med en intressant föreläsning om placenta, myom och cystor av Malin Thorsell och därefter fortsatte Michaela Granfors med information om graviditetsregistret, checklistor för TUL och RUL samt duplex.

Onsdagen avslutades med en föreläsning om genetik av Helena Malmgren. Ett spännande område och vi fick bl.a. höra om vad den riktade fosterdiagnostiken kan finna svar på.

När dagens föreläsningar var över fanns det utrymme för lite ”fri lek”, för att sen landa i den vackra salongen för en supergod trerätters. Förrätten var så god att det inte behövdes något annat egentligen… bara mer :-)

Torsdag 10 november
Felicia Nordenstam inledde torsdagen med en väldigt bra föreläsning om fosterhjärtat. Jag tror att vi alla kommer att se henne framför oss när vi tänker på fostercirkulationen som hon bokstavligt illustrerade med hela kroppen… Det blir till att fortsätta att träna på att bli ännu bättre på att undersöka det fascinerande fosterhjärtat. 2023 kommer att vara ”Fosterhjärtats år” så jag hoppas då på mer fortbildning med inriktning av fosterhjärtat.

Efter lunch var det dags för nästa eminenta föreläsare Ylva Carlsson. Vi fick ta del av senaste nytt inom 1:a trimester ultraljud, cx-mätning och intrapartalt ultraljud.

Jag tror att många med mig uppskattade den lite längre stunden av ”fri lek” efter denna dag. På kvällen bjöd kockarna på ännu en superfin trerätters, så när klockan gick mot 22, var både hjärna och mage helt fullmatade när huvud lades på kudden.

Fredag 11 november
Fredag! Ylva Carlsson fortsatte att föreläsa, denna dag handlade det om tillväxthämning, flöden och CNS. Avslutningsvis blev det quiz via våra mobiler, det var både roligt och en bra repetition av Ylvas alla föreläsningar. Vi bjöds därefter på en god lunch innan alla åkte hem till olika delar av landet.

Stort tack för det arbete som ni i RUD lägger ner för att vi ska få fortsätta att lära oss!

Charlotte Dahlberg
Göteborg 26/11-22